Debatt Stor debatt om Moria-flyktninger i formannskapet

Stor debatt om Moria-flyktninger i formannskapet

-

- Advertisment -

I sakspapirene til formannskapsmøtet mente rådmannen at at kommunen skulle si seg positive til å bosette flyktninger fra Moria innenfor det tidligere vedtaket om bosetting av totalt 85 flyktninger.

43 av de 85 man har sagt ja til å bosette er alt bosatt, i tillegg til at en familie er bosatt gjennom kvoteflyktningssystemet. Så i realiteten er det snakk om at kommunen skal si seg villig til å ta imot opp mot 37 personer fra Moria-leiren. 

Men – for å komplisere dette ble det i orientering før møtet opplyst om at Imdi har redusert sin forespørsel, og nå bare ber kommunen ta imot 55 flyktninger. Denne justeringen ble vedtatt. Dermed vil det i utgangspunktet bare være 12 igjen av kvota.

Det er kommunestyret som skal vedta dette, men formannskapet bestemmer hvilke alternativer kommunestyret skal få på bordet. 

Frps Lavrans Kierulf mener Drammen ikke bør ta imot flere flyktninger i år. Foto: Jenny Dahl Bakken

SV ville ha flere – Frp ingen

Allerede før møtet startet var det klart at det ville komme endringsforslag. Flertallet endte med å vedta følgende:

«I lys av situasjonen i Moria er kommunestyret positive til å bosette flyktninger fra Hellas, innenfor kommunens vedtatte ramme».

SVs Rune Kjeldsen foreslo at kommunen skulle be regjeringa om at Norge må ta imot flere enn 50 Moria-flyktninger. I tillegg stilte han et forslag om at Drammen kommune kan ta imot det antallet flyktninger fra Moria som Imdi måtte anmode om, selv om det skulle overstige antallet man har vedtatt fra før.

Dette forslaget fikk tilslutning fra MDGs to representanter, og KrFs Trond Johansen – men falt.

LES OGSÅ: Ordføreren: – Vi har kapasitet til å ta imot flyktninger fra Moria

Frp stilte også et alternativt forslag – nemlig at kommunen skal stanse all bosetting av flyktninger. 

– Noe av det dummeste vi kan gjøre i dag er å gå inn for å hente flyktninger i Moria, som vil oppfordre flere til å legge ut på den farefulle veien til Europa, sa Lavrans Kierulf fra talerstolen.

Dette forslaget fikk kun Frps egne stemmer. Det utviklet seg til munnhuggeri i salen, og Kierulf fikk blant annet kjeft av KrFs Trond Johansen:

– Denne saken orienterer oss om at det kommer færre flyktninger til Drammen i år. Om noen skulle gitt saken applaus, burde det vært Frp. I stedet for å rakke ned på innvandring og innvandrerbefolkningen kunne de forholde seg til saken, sa han. Kierulf repliserte at KrF og Frp har samarbeidet om innvandringspolitikk på Stortinget.

Innvandring og integrering

Høyres Viktoria Fevik mener Moria har fått for mye oppmerksomhet.

– Det er ingen tvil om at de som lever i Moria lever i en uverdig situasjon. Men det gjelder ikke bare dem, det gjelder også folk i flyktningleire over hele  verden. Vi mener vi bør være positive til å bosette flyktninger fra hele verden, forutsatt at de har rett til opphold, sa Fevik. Høyre foreslo å fastholde at Drammen kan bosette 55 flyktninger, uten å presisere fra hvor.

Cathrin Janøy (MDG) på formannskapsmøte 20. oktober.
Foto: Jenny Dahl Bakken

Cathrin Janøy (MDG) tok til orde for at Norge og Drammen bør ta imot flere flyktninger fra Moria. Foto: Jenny Dahl Bakken

MDGs Janøy svarte på denne kritikken på vegne av posisjonen:

– Ja, det er urettferdighet mange steder i verden. Men dette er en situasjon i Europa, vår egen verdensdel. Italia og Hellas står i knefall og trygler om hjelp fra resten av Europa. Det vi ønsker å gjøre er å oppfordre regjeringen og Imdi om å ta imot flere, sa hun.

Høyres forslag fikk kun fire stemmer, Høyres egne.

Michael
Located in San Francisco, IT specialist, lead product, marketing, operations and engineering teams as chief operating officer. He has a black belt in katate.

Latest news

Madcap James Bond ideas that didn’t make the cut — from 007 dressing as Jesus to a David Bowie villain – Bukipress

JAMES BOND is famed for squeezing out of tight spots in pretty miraculous ways. But an eccentric idea by film...

We need to end lockdown quickly & there can be no turning back this time – Bukipress

BORIS Johnson stands on the cusp of another critical moment in his epic battle with Covid. Last April, of course,...

Kelly vs Avanesyan LIVE RESULTS: Stream, TV channel, undercard for big night of boxing at Wembley Arena – latest updates – Bukipress

JOSH KELLY faces the biggest night of his career this evening as he fights David Avanesyan for the European...

Liverpool eye Lucas Ocampos transfer but £56m release fee for Sevilla winger could be potential stumbling block – Bukipress

LIVERPOOL are reportedly interested in signing Sevilla winger Lucas Ocampos this summer. But the 26-year-old’s £56m release fee could scupper...
- Advertisement -

Ant & Dec name Saturday Night Takeaway’s angriest prank victims saying Gordon Ramsay still sends ‘chilling’ texts – Bukipress

ANT McPartlin and Dec Donnelly have revealed the stars they left shaking with rage after their elaborate wind-ups. The pair...

Eugenie’s sweet tribute to Philip with baby name emphasises ‘Harry’s lack of respect’ towards royals, says royal author – Bukipress

PRINCESS Eugenie’s moving tribute to Prince Philip emphasises “Prince Harry’s lack of respect” towards the royal family, says a...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you